Alzheimer (Indicații și propuneri pentru a trăi alături de o persoană bolnavă de Alzheimer și alte forme de demență)(partea 7): Alimentația

ALIMENTAȚIA (Lipsa poftei de mâncare – lipsa senzației de sațietate)

De-a lungul timpului, un pacient atins de boala Alzheimer poate deveni total incapabil să gătească (să-și prepare singur hrana). Aceasta e o problemă importantă când persoana trăiește singură pentru că presupune și risc de accidente. O slabă coordonare a mișcărilor se poate solda cu arsuri și răniri. Pacienții cu boala Alzheimer uită adesea să mănânce sau uită cum să utilizeze tacâmurile.

  • Asigurați-vă că persoana este încă capabilă să gătească.
  • Faceți toate instalațiile necesare pentru a-i asigura protecția.
  • Îndepărtați obiectele tăioase.
  • Vegheați ca hrana să fie suficientă și adecvată. Dacă pacientul nu este în măsură să se hrănească corect, organizați un serviciu pentru hrănire la domiciliu, care poate fi de un real folos.

Sfaturi:

  • Amintiți-le pacienților cum se mănâncă.
  • Oferiți-le hrană care poate fi mâncată cu degetele.
  • Tăiați-le alimentele în bucăți mici.
  • În stadiile avansate ale bolii poate deveni necesar să se mixeze toate alimentele.
  • Amintiți-le pacienților că trebuie să mănânce încet.
  • Nu uitați că pacientul poate să-și piardă percepția de cald sau rece și riscă să se ardă cu alimentele prea fierbinți.

CE PUTEȚI ÎNCERCA SĂ FACEȚI?

REDUCEREA POFTEI DE MÂNCARE

  • Propuneți, într-un mod invitant, mâncăruri pe care le aprecia înainte de boală
  • Oferiți alimente hrănitoare (de exemplu bucăți de brânză Grana, mâncăruri calorice)
  • Propuneți mici cantități de mâncare, dar des, și sub formă de gustare
  • Încercați să fiți atenți la obiceiurile alimentare ale persoanei bolnave și să îi oferiți mâncăruri simple
  • Faceți în așa fel încât pe masă să fie numai lucrurile indispensabile pentru ca să nu existe distracții externe (de exemplu zgomote, persoane în mișcare, televizorul deschis etc)
  • Respectați ritmul persoanei bolnave, chiar dacă mănâncă foarte încet, evitați să îi tot cereți lucruri
  • Nu exagerați cu porțiile de mâncare
  • E mai plăcut atunci când toată lumea mănâncă împreună

LIPSA SENZAȚIEI DE SAȚIETATE

  • Propuneți des mici cantități de mâncare nu foarte calorică (de exemplu bucățele de fructe, legume, grisine…)
  • Nu propuneți întreaga masă dintr-o dată
  • Nu lăsați la îndemâna bolnavului mâncare sau substanțe care pot fi periculoase (de exemplu medicamente, detergenți, nasturi…)

N.B. Toate persoanele, îmbătrânind, tind să bea mai puțin, dar este indispensabilă menținerea unui nivel de hidratare bun, prin urmare încercați să oferiți des de băut și țineți situația sub control. Alimentația și hidratarea adecvate asigură un scaun regulat!

Atenție! Pentru toate problemele legate de alimentație și hidratare este necesar să:

  • Controlați greutatea
  • Controlați cantitățile de mâncare și lichide consumate
  • Cereți părerea medicului de familie

DISFAGIA

Este o problemă care se datorează epiglotei care nu mai funcționează corect, și deci mâncarea sau lichidele, în loc să ajungă în esofag, o pot lua pe trahee cu riscul de sufocare.

Atenție! A mânca în grabă, fără a mesteca, este un factor de risc și în lipsa disfagiei…

  • Pentru un diagnostic sigur se recomandă consultarea unui medic sau a unui asistent
  • Fiți atenți la postura persoanei în timp ce mănâncă și/sau bea
  • Faceți în așa fel încât scaunul și masa să fie potrivite cu exigențele bolnavului
  • Încercați să fiți de față în timpul mesei
  • Nu vă grăbiți și faceți în așa fel încât persoana să mănânce calm și în liniște.

Un gând despre „Alzheimer (Indicații și propuneri pentru a trăi alături de o persoană bolnavă de Alzheimer și alte forme de demență)(partea 7): Alimentația

  1. Pingback: Lista cu articolele legate de boala Alzheimer: Simptome, probleme și ce se poate face – Psiholog Corina Mirodone – Galați

Lasă un comentariu