Factori de risc pentru pierderea memoriei și soluții sănătoase pentru creier (Dr. Daniel Amen) #dementa #memorie

Factori de risc pentru pierderea memoriei și soluții sănătoase pentru creier (Dr. Daniel Amen) #dementa #memorie

Fluxul de sânge
Factori de risc: Cafeaua (in exces) și nicotina – pot reduce fluxul de sânge care ajunge la creier.
Tratați-vă hipertensiunea arterială și celelalte probleme cardiace. Sedentarismul.
Soluții: Ardeii iuți, sfecla si suplimentele cu ginkgo biloba. Fisticul creste nivelul unei substanțe chimice numită arginină. Arginina ajută vasele de sânge să devină mai largi și să crească fluxul de sânge. Exercițiile fizice (ex. mersul rapid). Terapia cu oxigen hiperbaric.

Pensionarea și îmbătrânirea
Factori de risc: singurătatea, ocupațiile pline de rutină unde nu înveți nimic nou (Cand încetezi să înveți, creierul tău începe să moară!!!)
Soluții: învățarea continuă, exercițiile mintale speciale pentru creier, socializarea, voluntariatul, multi-vitaminele, meditația, alimentele care conțin vitamina C (căpșuni sau ardei gras roșu), împletitul/croșetatul.
Pe măsură ce îmbătrâniți, creierul devine din ce în ce mai puțin activ. Una dintre modalitățile de a inversa îmbătrânirea este să întăriți capacitatea antioxidantă a corpului. Cel mai puternic antioxidant de pe planetă este reprezentat de cuișoare.

Inflamația
(din latină: inflammatio = a da foc)
Markeri pt inflamație: proteina C-Reactivă, Indexul Omega-3
Factori de risc: alimentele procesate, zahărul, bolile gingivale
Soluții: utilizarea aței dentare, turmericul, alimente bogate in Omega-3 (pește, în special cel gras, sau suplimente)
Este o cauză majoră a depresiei și a demenței. Acizii grași Omega-3, turmericul și curcumina care vin din curry toate scad inflamația. Salmonul cu curry ar fi masa perfectă antiinflamatoare.

Genetica
Soluții: vitamina D, afinele, salvia, turmericul și ceaiul verde
Unii dintre noi sunt mai vulnerabili la boli. Cu boala Alzheimer, dacă aveți vulnerabilitate genetică, corpul dvs. produce prea mult din ceea ce se numește beta-amiloid. Salvia este dovedită științific că vă ajută memoria, plus un gust minunat și scade producția de beta-amiloid.

Traumatismul cranian
Soluții: mediu sănătos
Trauma capului este un risc major pentru problemele de memorie, boala Alzheimer și alte forme de demență. Crevetele stimulează colina, care ne ajută creierul să producă acetilcolină, care este foarte importantă și este foarte util pentru memorie.

Toxinele
Factori de risc: alcoolul, drogurile, fumatul, expunerea la mucegai, monoxidul de carbon, radiațiile și chimio-terapia, metalele grele (mercur, plumb, aluminiu), pesticidele
Soluții: produse organice, apa, fibre alimentare, sauna, crucifere (brocoli, conopida, varza, varza de bruxel)
Trăim într-o lume toxică. Fie că este deodorant, șampon, prieteni sau gândurile toxice pe care le aveți. Cruciferele, cum ar fi conopida si varza de brussel, ajuta la cresterea glutationului în corpul tău. Cruciferele vă ajută ficatul să funcționeze mai bine și vă ajută să vă detoxifiați.

Sănătate mintală
Factori de risc: stresul cronic, traumele emoționale, tristețea/supărarea, depresia, tulburările bipolare, ADD… toate afectează memoria
Soluții: grasimi Omega-3, șofranul, amino-acidul S-Adenosyl-L-methionine (SAM-e), exercițiile fizice, meditația, hipnoza și dietă bazată pe vegetale
Șofranul este un condiment benefic care s-a dovedit a avea efecte anti-depresive care sprijină memoria, scade apetitul în timp ce se îngrijește si de sindromul premenstrual. Ce ar putea fi mai bine?

Imunitatea și infecțiile
Factori de risc: bacterii si virusuri (boala Lyme, virusul herpetic), sifilis, boala Creutzfeldt–Jakob
Soluții: vitamina D, probioticele, ciupercile, ceapa și usturoiul
Una dintre cele mai bune modalități de a vă întări sistemul imunitar este creșterea nivelului vitaminei D. Ouăle sunt o modalitate excelentă de a încorpora vitamina D în dieta ta.

Neurohormoni
(Testosteronul, tiroida – energie și claritate mentală, DHEA (anti aging), estrogenul și progesteronul – măresc fluxul sangvin)
Factori de risc: disruptorii hormonali (peticidele, BPA, phtalații, parabenii)
Soluții: teste medicale, evitarea disruptorilor
Pentru bărbați și femei, testosteronul este esențial pentru senzația de energie, motivație, stare de spirit, memorie și libidou iar zahărul (carbohidrații), cum ar fi consumul de prăjitură cu brânză pentru desert, se întâmplă să-l scadă. Dar, adăugarea de rodie poate întări testosteronul.

Diabezitatea
Factori de risc: glicemia crescută, obezitatea
Soluții: greutatea normală, calorii de calitate si nu în exces, proteina sănătoasă, grasimi sănătoase (pește, semințe, nuci și avocado), carbohidrați din fructe și legume colorate si limitarea zahărului si a carbohidraților din pâine, paste, cartofi si orez, condimente pentru creier (piper, scorțișoară, nucșoară, usturoi, cuișoare și turmeric)
Aici găsiți o combinație de zahăr din sânge ridicat, diabet sau pre-diabet, și sunteți supraponderal. De asemenea, vă crește riscul de probleme de memorie. Scorțișoară ajută la stabilizarea zahărului în sânge, la stimularea stării de spirit și poate scădea pofta de mâncare.

Somnul
Factori de risc: apnee în somn, cafeaua, camere supraîncălzite, lumina albastra și zgomotele de la gadgeturi și alcoolul
Soluții: cameră răcoroasă, întunecată și liniștită, muzica de relaxare, hipnoza, magneziul și melatonina, 5HTP (anxietate), jurnalul
Dacă nu dormiți, crește probabilitatea să suferiți un traumatism cranian. Sucul de cireșe are în mod natural melatonină, hormonul care ne ajută să dormim.

O dietă sănătoasă și echilibrată – încorporând alimentele enumerate în acest articol și niște suplimente bune pentru a vă susține deficiențele nutriționale, creierul și corpul sunt toate acțiunile pe care le puteți lua pentru a vă ajuta creierul și memoria astăzi, mâine, și pentru tot restul vieții tale! Obiceiuri bune încep când sunteți gata!